Bygga Hus   -   Hustillverkare LjusneHus   -   Husleverantör 

 

Välj rätt hårt golv när du bygger hus

Här finns tips på en enkel guide över massiva trägolv, parkett golv och laminat golv.  Om du önskar välja ett hårda golv.

Tjockleken på trä golvet ytskikt är direkt avgörande om det går att slipa, och hur många gånger det går att slipa om, När du väljer golv är det viktigt att tänka på vilket slitage du kommer att behöva utsätta golvet för. Billiga golv tål i regel mindre. man får det man betalar för. Men ibland kan det vara onyttigt att köpa för bra golv om slitaget är litet.

Laminatgolv

Laminatgolv passar i husets alla rum, utom i våtutrymmen. Tjockleken på golven varierar. Laminatet består av konstmaterial i flera skikt med skyddande plast överst. Laminatgolv kan inte slipas om. Laminatgolv är mycket slitstarkt, bleks inte av solljus, står emot fläckar, cigarettglöd och tryck från t.ex. smala klackar. Nu finns det även golv som läggs helt utan lim. "KLICK GOLV" Golvbräderna låser fast varandra när man sätter ihop skivorna.

Massiva trägolv

Massiva trägolv kan läggas i Husets samtliga rum förutom i Våtutrymmen. Massiva trägolv, ,homogena trägolv, består av trä rakt igenom. Tjockleken på trägolv varierar beroende av fabrikat och modell. Ett massivt trägolv kan slipas och lackas på nytt många gånger, men kontolera alltid med leverantören vad som gäller.

Parkettgolv

Parkettgolv fungerar utmärkt i husets vardagsrum, allrum samt sovrum. För kök och entréutrymmen är parkett möjligt, men mindre lämpligt, kontrollera med leverantör och kontrollera att det blir rätt monterat. Räkna alltid med att golvet får en kortare livstid

Använd aldrig parkett i våtutrymmen. Parkettgolv består av olika skikt och tjockleken på golven varierar. Ytskiktet består av behandlat trä t.ex. ek, ask, björk och bok det finns idag ett stort utbud av sorter.

Hårt slitna eller skadade parkett golv kan renoveras genom att slipas och lackas om förutsatt att tjockleken på ytskiktet är större än 2,5 mm).

Golv med tunnare ytskikt benämns ibland "trägolv", om tjockleken på ytskiktet är mindre än 2,5 mm. Sådana golv kan inte slipas om, slipar man dom riskerar man att slipa igenom ytskiktet.

LYCKA TILL med att bygga hus

 

 

Konsten att välj rätt kakel och klinker


Skillnaden mellan kakel och klinker är hårdheten. Klinker pressas hårdare och ytskiktet bränns med högre värme, den bli då tåligare och mer slitstarkt.

Mosaik, kakel, eller klinker?

Kakel används på väggar, oftast i kök och badrum. Klinker används vanligtvis på golv, men man kan också ha klinker på väggarna. Mosaik, som levereras på 30×30 cm ark, kan vara något svårare att få jämnt än vanligt kakel. Gipsskiva, betong, eller spånskiva är bra underlag.


PEI-värdet visar slitstyrkan


Kravet på tålighet och slitstyrka avgör vilken typ av klinker du bör välja. På varje klinkertyp står ett PEI-värde angivet. PEI-värdet har graderingen 1–5 (I–V), där 5 är det mest slitstarka:


Pei-värden

PEI            Placering

1.      Köks- och badrumsvägg


2.      Badrumsgolv lågt slitage


3.      Hall- och köksgolv med normalt slitage


4.      Offentlig miljö, golv till entré och grovkök med högre slitage


5.      All offentlig miljö, mycket hög slitstyrka


PEI 2 krävs minst för att plattan ska tåla värmegolv.


Utomhus
Det finns också frosttåligt klinker för utomhusbruk.


Kök
Använd helst glaserade kakel- eller klinkerplattor i köket. De oglaserade plattorna drar åt sig smuts och fett. Undvik vit fog i köket. Den blir lätt solkigt av matos och fett.


Badrum
Om du har spånskivor på väggarna, måste ett lager gipsskivor monteras ovanpå. Även andra skivmaterial är godkända för våtutrymmen. Se anvisningar från leverantören. Underlaget måste vara vattentätt. Grunda väggarna med ett fuktavstötande våtrumsunderlag (primer). Tänk på att våtrummets golv ska luta mot brunnen. Därför bör plattorna inte vara större än 20×20 cm, eftersom det då kan bli svårt att lägga dem.